Trafik Lambaları Neden Kırmızı, Sarı ve Yeşildir?

Çar, 11/23/2022 - 23:06 tarihinde admin tarafından gönderildi

Mavinin neden git ve kahverenginin neden dur anlamına gelmediğini hiç merak ettiniz mi?

Kırmızının dur, yeşilin de git anlamına geldiği fikri, hayatımızı trafik sinyallerinden çok daha fazla etkiledi. Küçük yaşlardan itibaren bize kırmızı rengin tehlike anlamına geldiği ve yeşil rengin ilerlemek için uygun olduğu öğretildi. Peki trafik ışıkları için neden bu özel renkler seçildi? Her gün bakmamız gereken bir şey için, neden macenta ve turkuaz gibi daha güzel renkler olmadı?

İlk trafik lambaları

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk trafik ışıkları, yoldaki yolcuların artması nedeniyle kuruldu. Kazalardan endişe duyan kasabalar ve şehirler , arabaların akışına yardımcı olmak için trafik kuleleri kurardı. Memurlar kulelerde görev yaptı ve sürücülere ne zaman durup gitmeleri gerektiğini belirtmek için düdükler ve kırmızı, yeşil ve sarı ışıklar kullandı.

Ardından, 1920'de William Potts ilk üç renkli, dört yönlü trafik sinyalini yarattı . Sürücülerin kavşaklarda güvende olmalarına yardımcı oldu. İlk dört yönlü trafik ışığı, Michigan, Detroit'teki Woodward Avenue ve Fort Street'e yerleştirildi. Ülke genelinde, trafik ışıkları ve düzenleri için hala pek çok sistem yürürlükteydi. Bu, sürücüler için daha fazla soruna yol açabileceğinden, Federal Karayolu İdaresi , 1935'te tüm yol işaretleri, kaldırım işaretleri ve hepsinin kırmızı, sarı kullanmasını gerektiren trafik işaretleri için tek tip standartlar belirleyen " Tekdüzen Trafik Kontrol Cihazları El Kitabı " nı oluşturdu. ve yeşil ışık göstergeleri.

Renklerin tarihi

Arabalar için trafik ışıkları olmadan önce, trenler için trafik işaretleri olduğunu bilmek önemlidir. İlk başta, demiryolu şirketleri kırmızıyı dur, beyazı git ve yeşili dikkat anlamına geliyordu. Tahmin edebileceğiniz gibi, tren kondüktörleri git anlamına gelen beyaz rengiyle ilgili birkaç sorunla karşılaştı - parlak beyaz, geceleri yıldızlarla kolayca karıştırılabilirdi, tren kondüktörleri aslında öyle olmadıkları halde hepsinin temiz olduğunu düşünürdü. Demiryolu şirketleri sonunda git anlamına gelen yeşil renge ve diğer renklerden kolayca ayırt edilebildiği için dikkatli ilerle anlamına gelen sarı renge geçti ve o zamandan beri bu böyleydi ve trafik ışıkları konduğunda onlar için standart hale geldi. “git” sinyali veren tamamen farklı bir renk bulacağınız Japonya hariç .

Kırmızı söz konusu olduğunda, arabalar ortalıkta dolaşmadan çok önce, her zaman tehlikeyi gösteren bir renk olmuştur. Kırmızı, dalga boyu en uzun olan renktir, bu nedenle diğer renklerden daha uzak mesafeden görülebilir. Sarı renk, kırmızıdan biraz daha kısa dalga boyuna sahip olduğu, ancak yeşil kadar kısa olmadığı için sürücüleri uyarmak için kullanıldı.

Ancak, ister inanın ister inanmayın, sarı bir zamanlar dur anlamında kullanılıyordu, en azından tabelalar söz konusu olduğunda. 1900'lerde, az aydınlatılmış bir alanda kırmızı bir işaret görmek çok zor olduğu için bazı dur işaretleri sarıydı. Sonunda, oldukça yansıtıcı olan malzemeler geliştirildi ve kırmızı dur işaretleri doğdu. Sarı günün her saatinde iyi görülebildiği için okul bölgeleri, bazı trafik işaretleri ve okul otobüsleri sarıya boyanmaya devam ediyor.

0
0
No votes have been submitted yet.